Spiekschrift voor EGES Dyslexiezorg

inleiding

Al meer dan twintig jaar begeleidt EGES Dyslexiezorg met veel succes kinderen en jongvolwassenen die last hebben van leerproblemen. De methoden die daarbij worden gebruikt zijn continu in ontwikkeling.

Een veelgebruikt hulpmiddel dat EGES inzet is het Spiekschrift. Het zijn kaarten die leerlingen in overleg met de leerkracht mogen gebruiken bij oefeningen om taalkundige regels te leren en te onthouden.

een nieuwe uitstraling

Samen met Simon van EGES Dyslexiezorg heb ik alle, ruim zestig, kaarten voorzien van een nieuwe, frisse stijl. Dit was nodig om de uitstraling van EGES terug te laten komen in het lesmateriaal. Op de website, in de folders en visitekaartjes was deze stijl al doorgevoerd.

Een andere reden was om de kaarten nog eens allemaal goed na te lopen en logischer vorm te geven. Sommigen, zoals deze hiernaast, bevatten nogal wat informatie. Sleep even over de afbeelding heen om het verschil te zien tussen de oude kaartjes en de kaartjes die ik heb ontworpen.

unieke illustraties

Soms zegt één beeld meer dan duizend woorden. Daarom hebben we bij een aantal kaarten een unieke illustratie gemaakt om een taal-regel uit te leggen of soms als ezelsbruggetje. Zo onthouden leerlingen gemakkelijk bijvoorbeeld de regel van het wederkerend/wederkerig voornaamwoord.

kaartjes op niveau

Elk kaartje heeft een uniek nummer en een niveau aanduiding. Zo kan de begeleider van EGES, de leerling en de leerkracht gemakkelijk vinden welk kaartje de leerling gebruikt. Ook correspondeert het nummer met de uitleg in de handleiding. Dan weet iedereen waar we het over hebben. Wel zo gemakkelijk!

het heeft effect

De reacties op de kaarten zijn zeer positief! Kinderen pakken de uitleg van de kaartjes erg snel op en ook de begeleiders van EGES zijn zeer tevreden over de nieuwe kaartjes.

Inmiddels zijn ze te koop via EGES (mocht je interesse hebben ga naar eges.nl en neem even contact op). We zijn van plan een gedeelte van de website van EGES in te richten als webshop zodat ze wat gemakkelijker te verkrijgen zijn.